Remonttitetris ja sukellus sisustuksen maailmaan

tiskipöytä kuvitus ©Tuija Pispa

Usein sanotaan, että uudessa kodissa on hyvä asua jonkin aikaa ennen kuin aloittaa kodin remontoinnin omaan makuun sopivaksi. Kotia pitäisi kuunnella ja siihen pitäisi tutustua, jotta ymmärtäisi mitä siellä oikeasti tarvitsee tehdä. Noh. Mehän ollaan asuttu tässä nykyisessä kodissa kesästä 2010 asti…

Muuton yteydessä kaadettiin pari seinää ja palkatut remonttimiehet tekivät sisäkatot valmiiksi. Toisin sanoen kattopinnat päällystettiin lasikuitukankaalla, tasoitettiin ja maalattiin. Sama operaatio tehtiin myös ikkunalaudoille. Kun remonttimiehet sai asumisen kannalta välttämättömät työvaiheet valmiiksi, kannoimme tavarat sisään ja aloitimme elämän remontin keskellä. Miehelläni oli ajatus, että pistetään parissa vuodessa paikat kuntoon. Itse mietin hiljaa mielessä, että jos 10 vuoden kuluttua olemme valmiita, hyvä juttu.

Nyt on siis 8 vuotta takana, 2 edessä. Väliaikaisratkaisuja on paljon, puhtaan valkeasta skandinaavisesta siisteydestä ei ole tietoakaan ja useamman kerran olen saanut vastata kysymykseen: ”Miten noin voi elää?” Kyllä näinkin voi elää. Koti on kuitenkin koti ja huonekalut saa paikoilleen, vaikka seinässä olisikin vain pohjamaali. Olisihan se toki kivempaa, jos paikat olisi ns. kunnossa ja kodin kauneudesta voisi rauhassa nautiskella.

Puuseppää aina tarvitaan

Tämän kahdeksan vuoden aikana olen myös vaihtanut ammattia; opiskellut puusepäksi ja ottanut ensiaskeleeni puusepän uralla. Samalla olen päässyt kaatamaan jälleen yhtä lähinnä itse luomaani henkistä estoa. Olen nimittäin jostain imaissut itseeni ajatuksen, että sisustus kuuluu niihin turhamaisiin aloihin, joihin kunnon ihmiset ei tuhlaa aikaa. Eikä varsinkaan panosta rahaa. Johan se kerrottiin sanomalehdessäkin, että järkevä ihminen pistää rahansa rahastoon sen sijaan, että sijoittaisi sisustukseen. Epäilemättä. Olen siis jatkossa järjetön, mutta aavistuksen innostuneempi.

Maja #Habitare2018 ©Tuija Pispa
– #Habitare 2018 –

Uraani aloittelevana puuseppänä kannattanee heittää kaikki tuollaiset pohdinnat romukoppaan ja sukeltaa avoimin mielin sisään sisustuksen maailmaan, sillä juuri sieltä on kotoisin puusepän toimeentulo. Näissä tunnelmissa vietin uteliaan iltapäivän Habitare-messuilla. Tein puolen vuoden sisustuslehtitilauksen ja hain kirjastosta sisustussuunnittelun käsikirjan. Otin seurantaan liudan sisustusblogeja ja aloin edistää meidän kodin remonttia aina kun oma aikataulu sen sallii. Ja kirjoitan tänne siitä kaikesta.

Saattaapi siis olla, että tämän blogin merkittävin anti tulee tulevaisuudessa pyörimään sisustusasioiden ympärillä. Aika näyttää. Jo nyt olen havainnut olevani sikäli poikkeuksellinen sisustusihminen, että hakeudun mielelläni värien pariin. Voi olla, että minun sisustusblogauksista tulee vähän erilaisia jo siksi, että sisustuslehtien sivuilta tutun valkoisen ja harmaansävyjen sijaan hakeudun mieluummin värien pariin.

Vihreä huone #Habitare2018 ©Tuija Pispa
– #Habitare 2018 –

Tavaratetris

Ja sitten siihen remonttiin. Olen tekemässä meille makuuhuoneeseen vaatekaappeja. Osat on ovia lukuun ottamatta olemassa ja kasausta vailla. Jotta ne voisi kasata ja kiinnittää paikoilleen, pitäisi kaappien kohdalta saada lattia kuntoon. Meillä on ihana, vanha puulattia, jonka joku nero on jossakin vaiheessa päällystänyt erilaisilla tasoitemönjillä, joiden päälle oli levitetty hirvittävän ruma, harmaa laminaattimatto. Matot revin irti jo vuosia sitten ja siitä lähtien olemme ihmetelleet miten sen tasoitemönjän saisi pois, että lattian voisi hioa ja käsitellä uudelleen.

Erinäisten kokeilujen jälkeen totesin lopulta tänään, että taitaa sittenkin olla tehokkainta ottaa laudat irti ja kaapia puhdas pinta irtolaudoista esille koneellisesti, jonka jälkeen laudat voi latoa takaisin paikoilleen. Lattialaudat ovat 1900-luvun alkupuolelta, jolloin puun laatu oli ihan muuta toista, kuin nykyiset höttöpuut, joten vastaavan laatuisia lautoja ei ihan helpolla saa uutena hankittua. Onko vaiva sen arvoinen? En tiedä, mutta ainakin yritetään. Onhan se aika iso säästö, kun ei uutta puuta tarvitse ostaa. Työ lähtee omasta selkänahasta.

Lattian 3 vaihetta ©Tuija Pispa
– Lattian kunnostus kolmessa eri vaiheessa. –

Kaappeja ei siis saada ihan tällä tai ensi viikolla lopullisille paikoilleen. Voihan ne silti kasata ja sijoittaa väliaikaisille paikoilleen ja ottaa käyttöön. Olisi nimittäin todella kivaa saada vaatteet kaappiin vaihteeksi.

Näillä askelmerkeillä suuntaan kohti uusia remonttihetkiä. Edessä on melkoinen tetris, sillä jokaista toimenpidettä edeltää aina pienoinen tilanraivausoperaatio. Mutta hyvä tästä vielä tulee.

t. Tuija

Tikau shop #Habitare2018 ©Tuija Pispa
– #Habitare 2018 – Tikaun osasto –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *