Inspiksestä toteutukseen – Makramee amppeli

Tekstiilikäsityöt ovat olleet osa elämääni hyvin varhaisesta vaiheesta asti. Neulomiset ja virkkaamiset opettelin 6-7 -vuotiaana. Samoihin aikoihin tein äidin ompelukoneella barbeille vaatteita ja ohessa tuli myös opeteltua ompelukoneen anatomia, kun sain kerta toisensa jälkeen langat söhröön, jonka avaamiseksi piti purkaa puolet ompelukoneesta. Kävin myös paikallisessa käsityökeskuksessa 8-vuotiaana mm. kutomassa kangaspuilla poppanajuttuja, harjoittelemassa silkkimaalausta, kynttiläntekokurssilla ja tekemässä savesta kylttejä kotiin.

Makramee solminta on kuitenkin tekniikka, johon en ole tätä ennen tutustunut. Siispä pinterestin innoittamana päätin tarttua tuumasta toimeen. Olen viime aikoina innostunut koristamaan kotia viherkasveilla ja orkideoilla. Muutamalle roikkuvalle amppelille voisi olla tilausta. Osa kasveista ei nimittäin jostain syystä halua kasvaa ylöspäin, vaan ne sojottavat sivuille ja osa pyrkii sinnikkäästi maata kohti…

Makramee amppeli

Ylläolevan Pin-lisäyksen takaa löytyy linkki Heylilahey.com blogin artikkeliin, josta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet makramee amppelin tekemiseen. Ohjeesta löytyy sekä englannin- että saksankieliset versiot. Mukaan on linkattu myös ohjevideot ohjeessa käytettävien solmujen solmimistekniikoihin. Ohjeen mukaisen amppelin valmistamiseen tarvitaan vajaa 50 metriä (!) narua, muutamia tunteja aikaa ja hyvää viihdykettä.

*teksti jatkuu kuvien jälkeen*

Ekan amppelin narut hain Kampin Hobby Pointista. Ensin ajattelin tehdä amppelin puuvillalangasta, mutta ympäristötietoisena päädyin ostamaan huomattavasti ekologisempaa juuttinarua. Matkaan tarttui myös pussillinen puuhelmiä, joita lisäilin amppeliin, vaikkei niitä ohjeessa mainitakaan.

Oma käsiala solmimiseen löytyi aika nopeasti ja jäljestä tuli suhteellisen tasalaatuista alun haparoinnista huolimatta. Ensimmäiseen amppeliin kulutin aikaa viitisen tuntia, jonka aikana tuli myös katsottua useampi jakso Amazonin Primevideo palvelusta löytyvää The Marvelous Mrs. Maisel –sarjaa, jonka taustalta löytyy samat tekijät kuin Gilmore Girlsissä. Jos Gilmoren tyttöjen nopeatempoinen ja humoristinen vuorosanojen vaihto oli mieleen, tähänkin sarjaan jää todennäköisesti helposti koukkuun.

Toinen amppeli omalla mallilla

Makrameen tekeminen oli sen verran mukavaa touhua, että päädyin tekemään toisenkin amppelin, tällä kertaa itse kehitellyllä mallilla. Narut hain toista amppelia varten motonetistä, jossa myydään 50 metrin rullaa tarkoitukseen sopivaa juuttinarua parilla eurolla ja viereisen laarin 40 metrin puuvillanarukerätkin olivat vain 1,50 € kappale. (Tässä kohtaa annoin periksi ympäristötietoisuuden suhteen…) Päätin kokeilla erilaisten narujen yhdistämistä ja lopputuloksesta tulikin aika hauska. Amppeli on tehty niin, että kukkaruukun ja kasvin paino lepää sydänlankoina olevien juuttinarujen varassa ja puuvillanarusta solmitut kuviot ikään kuin päällystävät sydänlangat.

* * *

Aloitteleva blogaaja yllättyi siitä miten paljon näihin ”pikku projekteihin” menee aikaa ja sen päälle tulee vielä kuvaaminen ja postauksen kirjoittelu. Kerran viikossa rytmiin pääseminen on vielä toistaiseksi vähän liian optimistinen tavoite, mutta yritys on kova, että saisin näitä innoituspostauksia tehtyä ainakin parin viikon välein. (Olipa muuten myös mielenkiintoista yrittää saada amppeleista kivoja kuvia ehkäpä vuoden pimeimpänä päivänä.)

Leppoisaa Joulunodotusta itse kullekin!

t. Tuija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *